Εκθεση 37 μοίρες – Επίμονη τέχνη, Μουσείο Λαλαούνη, Αθήνα 4/3/2023

Το κάλεσμα στην έκθεση στο μουσείο Ηλία Λαλαούνη στην Αθήνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ήταν καθαρά μια πρόκληση. Επιμένεις ως καλλιτέχνης να εκφράζεις τα αυτονόητα. Να βρεις τον τρόπο να το κάνεις μέσα από την δική σου ματιά τιμώντας τις γυναίκες που προσπάθησαν στο παρελθόν να δημοσιοποιήσουν, με όσα μέσα διέθεταν, το θέμα της επιστροφής.

Η έκθεση της εικαστικής ομάδας “Επίμονη Τέχνη” με τίτλο 37° (37 μοίρες) αφορά στην ακριβή τοποθεσία της Ακρόπολης. Ο χώρος του μουσείου μαγικός. Δύο όροφοι κι ένα δώμα με έξοδο σε μια ταράτσα που η θέα σου κόβει την ανάσα. Πίσω σου ο ιερός βράχος, στο πλάι το Μουσείο της Ακρόπολης και ανάμεσά τους, μερικά από τα πιο όμορφα αρχοντικά που έχεις δεί στη ζωή σου.

Το Μουσείου κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη με εκθέματα Ελλήνων και ξένων Καλλιτεχνών σε κερδίζει αμέσως γιατί απλά είναι ένας φιλόξενος τόπος με διάχυτη ευαισθησία, καλαισθησία και ευγένεια ανθρώπων. Κι έτσι κάπως νιώθεις ακόμα πιο χαρούμενος για τη συμμετοχή σου, για τον χρόνο και τον κόπο που αφιέρωσες για να καταθέσεις αυτό που αισθάνεσαι ως καλλιτέχνης.

Τα έργα μου :

Η 6η Καρυάτιδα” : μόνη της, περιμένει να επιστρέψει στις αδελφές της …

Είναι αυτή που μου έδωσε την έμπνευσή για το πρώτο γλυπτό.

Κατασκευασμένη από πηλό σύρμα και χαρτί, με την όψη της Θεάς Αθηνάς, κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Το “Αρχαίο” : κεραμικό γλυπτό με αρχέγονη μορφή γυναίκας που διαβρώθηκε από τη θάλασσα.

La Parisienne” : γλυπτό από σύρμα και χαρτί σε διπλή ξύλινη βάση, εμπνευσμένο από την γνωστή τοιχογραφία στην Κρήτη. Απεικόνηση σε προφίλ της ξεχωριστής Μαρίας Κάλας.

“Modern Greece” : μικρή προτομή γυναίκας. Γλυπτό μικτής τεχνικής από πηλό και χαρτί. Στο πρόσωπο της απεικονίζεται η Ελλάδα, μέσα από μορφές που επιθυμούν την επιστροφή των μαρμάρων με το σύνθημα “Bring them back”

Μέσα στους επισκέπτες υπήρχαν φίλοι που είχα να δώ πολύ καιρό και αυτό με συγκίνησε πραγματικά. Η επαφή με τους ανθρώπους του Μουσείου ήταν τόσο ζεστή και ανθρώπινη και τους ευχαριστώ γι ‘ αυτό μέσα από την καρδιά μου.

Εικόνες απ’ την έκθεση :

Συνέντευξη στο polis magazinohttps://bit.ly/3YWC3eu