“ΧΡΩΜΑ–CHROMA” 9η εικαστική έκθεση ΣΚΕΤΧ – 27/07/2023, Κάβες Γερακινής

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Χαλκιδικής (ΣΚΕΤΧ) ιδρύθηκε το 2011, έπειτα από απόφαση ομάδας καλλιτεχνών του Πολυγύρου ώστε να δημιουργηθεί σωματείο με σκοπό να αναδείξει την Τέχνη και τον Πολιτισμό της περιοχής.

Κύριος στόχος του ΣΚΕΤΧ είναι η καλλιτεχνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής γενικότερα, η ανάδειξη της ως κέντρο Τέχνης, καθώς επίσης η προβολή και η προώθηση των εικαστικών τεχνών στο ευρύ κοινό μέσω των εκθέσεων και δραστηριοτήτων του ΣΚΕΤΧ και των μελών του.

Ο ΣΚΕΤΧ αποτελείται από περίπου 80 μέλη-καλλιτέχνες από την περιοχή της Χαλκιδικής και περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις εικαστικές και εφαρμοσμένες τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αγιογραφία, ψηφιδωτό, πηλοπλαστική, κολλάζ, εικαστικές κατασκευές κλπ). Μέχρι σήμερα έχει στηρίξει 25 ατομικές εκθέσεις, 10 εικαστικά σεμινάρια (work-shops), 2 ενημερωτικές ημερίδες και έχει οργανώσει 48 ομαδικές εικαστικές εκθέσεις. Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η προσέλκυση των πολιτών με τον… Πολιτισμό και την Τέχνη, είναι μια διαδικασία σταθερή και συνεχής για τον ΣΚΕΤΧ. Κάθε δράση του στοχεύει στο να φέρει το κοινό σε επαφή με την Τέχνη και τους υπηρέτες της ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος επικοινωνίας και διαντίδρασης.

Έτσι φέτος συνεχίζει να παρουσιάζει για 9η χρονιά την ομαδική εικαστική έκθεση “…στις κάβες της Γερακινής” με θέμα ΧΡΩΜΑ-CHROMA, στον χώρο των αποθηκών μεταλλεύματος στην παραλία Γερακινής. Στην έκθεση συμμετέχουν 60 εικαστικοί παρουσιάζοντας τα έργα τους στον συγκεκριμένο χώρο.

Επίτιμοι καλεσμένοι καλλιτέχνες της εικαστικής ομάδας “ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ”, καθώς και μαθητές σχολείων της Χαλκιδικής.

Πρόκειται για μια αδιαμεσολάβητη έκθεση με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, αγιογραφίας και εικαστικών κατασκευών που στοχεύει να φέρει σε άμεση επαφή εικαστικούς καλλιτέχνες με το κοινό, με αποτέλεσμα να προβάλλει τη δυναμική και τις αναζητήσεις των καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην Χαλκιδική, εκπροσωπώντας διαφορετικά πεδία εικαστικής έκφρασης. Ο ΣΚΕΤΧ αποσκοπεί να συστήσει στο φιλότεχνο κοινό αξιόλογους καλλιτέχνες, καταξιωμένους και νεότερους, προβάλλοντας τις δυνατότητες και δεξιότητες της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Η έκθεση όπως προδίδει ο τίτλος της, αποζητά να αναδείξει την δυναμική των Χρωμάτων μέσα από ελεύθερης θεματολογίας έργα, ο συνδετικός κρίκος των οποίων είναι η αξιοποίηση των εικαστικών, ζωηρών, έντονων χρωμάτων, το οποίο ως δομικό στοιχείο της Τέχνης, συνοδεύει από τις απαρχές της τα μεγαλύτερα κινήματα .

Ως πόλος έλξης λειτουργεί και το ίδιο το κτίριο όπου φιλοξενείται η έκθεση, η πρώην αποθήκη συγκέντρωσης του μεταλλεύματος λευκόλιθου των Μεταλλείων Γερακινής, που πέρα από τον αυθεντικό βιομηχανικό σχεδιασμό της, φέρει και την σημαντική ιστορία της περιοχής μιας και είναι το παλιότερο ενεργό κοίτασμα λευκόλιθου στην Ελλάδα.

Τα έργα μου :

Εικόνες απ’ την έκθεση :

Οι μικροί καλλιτέχνες :

Υπογράφουμε για να σωθεί η Αποθήκη στις Κάβες :

Η έκθεση στο TV100https://shorturl.at/bkmDY